Hopp til hovedinnhold

Derfor vel folk Fagskulen

Ein kvinneleg og ein mannleg student

Har du fag- eller svennebrev i bunn og ønsker å bli enda dyktigere? Fylle på med teoretisk utdanning som gir deg enda flere muligheter i livet? Da er du ikke alene. Sjekk hvorfor Tom og Susann valgte videreutdanning ved Fagskulen Vestland.

Fagskulen Vestland er en av Norges største fagskoler, med utdanninger innen alt fra tekniske områder som elektro, robotteknologi, BIM og bygg, helseutdanninger, maritime-, marine- og petroleumsutdanninger, lokal matkultur og trepleie. Kort sagt noe for enhver smak.

– Hele grunnlaget er å løfte fagarbeideren, uansett hvem den er. Vi kaller det å videreutdanne de kloke hendene, sier rektor Torbjørn Mjelstad.

Kobler hender og hode sammen

For Mjelstad er det viktig at arbeidslivsrelevansen er høy, og derfor samarbeider de tett med næringslivet. På den måten kan de sikre at kompetansen studentene lærer, faktisk er etterspurt «der ute».

Rektor Torbjørn Mjelstad held utdanningskvalitetsprisen i hendene og synar den fram

 

– Studieplanene er fremtidsrettede og utviklet for å være maksimalt relevante. I tillegg har vi også samarbeid med enkelte høyskoler, slik at dem som ønsker å gå videre, kan få godskrevet deler av utdanningen du tar her. 

Mjelstad er allikevel opptatt av at fagskulen også skal være for dem som ikke er superglad i å gå på skolen.

– Som samfunn har vi en lei tendens til å koble hender og hode fra hverandre. Noen kalles praktikere mens andre kalles akademikere. Det vi gjør på fagskolen, er å koble hender og hode sammen, sier Mjelstad og legger til:

– Mange som går her, er allerede i jobb. Studieprogrammene våre er tilpasset både heltidsstudenter og godt voksne som ikke kan ta den forpliktelsen. 

 En av dem som valgte etterutdanning på Fagskulen Vestland, er Tom Alexander Østensen. Han er utdannet møbelsnekker og har gått 2 år på bygglinjen ved skolen, hvor han også var studentrepresentant og studentrådsleder. 

– Utrolig motiverende

– Jeg jobbet nesten 10 år som møbelsnekker før jeg tok skrittet og bestemte meg for høyere yrkesfaglig utdanning. Først og fremst ville jeg bare ta høyere utdannelse, men i løpet av det første året fikk jeg et mye bedre innblikk i alle mulighetene som lå i bransjen min, sier han.

Han ble bedre kjent med den administrative delen av byggeprosjekter, og skjønte raskt at dette var noe han ønsket å fordype seg i.

– Fordi du får fokusere på så veldig spesifikke ting, finner du hele tiden noe nytt og interessant. Jeg kjenner flere i klassen som trodde de visste hva de ville bli, helt til de ble kjent med noe nytt i løpet av studiene. Du får kunnskaper ikke bare teoretisk, men praktisk, og det er utrolig motiverende. 

– Bare å gønne på

Østensen som nå er utdannet fagskoleingeniør, var heltidsstudent da han studerte på Fagskolen. – Som heltidsstudent får du gode rammer for studiearbeidet. Jeg tror det er mer motiverende for mange av oss som er mer praktiske av oss. Samtidig lærer vi jo utrolig mye, sier Østensen, som stadig må fortelle folk at han faktisk får studiepoeng av å gå fagskole.

– Det er såpass nytt at mange ikke har fått det med seg. Men faktum er jo at dette er så å si samme utdanningsløpet som en bachelor, bare at vi i tillegg har all praksisen i bunn. Det gjør at vi stiller minst like godt i jobbkøen, forteller han.

Den tidligere studenten setter også stor pris på det tette klassemiljøet de hadde, hvor den yngste studenten er 20, og den eldste 49. 

– Det skaper varige relasjoner. Noe annet som er bra her, er at du får ta eierskap til egen utdanning på en unik måte. Du kan styre retningen og fordype deg i det du synes er interessant, sier han og avslutter:

– Så om du vurderer fagskole, er det bare å gønne på. Det er en erfaring du har livet ut.

Nærbilde av Tom Alexander Østensen

 

Helt nye muligheter

Studenten Susann Haukeland Børnes studerer også ved Fagskulen Vestland, men har valgt en annen retning. Hun jobber 100 prosent med barn som har psykiske utviklingshemminger, og studerer psykisk helse og rus ved siden av. Linjen er tilpasset dem som allerede er i jobb, og er et ettårsstudium som går over 2 år. 

– Det er veldig kjekt å være student igjen. Her får du knyttet teori og praksis sammen, og ikke minst går du opp i lønn! Du får 60 studiepoeng, og du har krav på opprykk som fagarbeider med fagskoleutdanning. I tillegg åpner det helt nye jobbmuligheter når du spesialiserer deg, sier Børnes.

Hun erkjenner at hun hadde et galt inntrykk av hva en fagskole egentlig var før hun selv satte seg inn i det.

– Jeg hadde alltid tenkt at det var rettet mot tradisjonelt mannsdominerte yrker, med bare linjer som tømrer og elektro. Men det var jo så utrolig mange muligheter!

Blir utfordret

Børnes synes det aller artigste er at klassen er tverrfaglig. Det betyr at de kan diskutere og drøfte i klassen, på grunnlag av helt ulike bakgrunner og utdanninger.

– Det gjør at gruppeoppgaver blir skikkelig spennende, fordi du blir utfordret på din egen teori og tankegang. Det tvinger deg til å reflektere litt, sier hun.

Børnes, som nå går andre året, har allerede rukket å få venner for livet – og ser nå frem til nye muligheter i jobbmarkedet. – Dette er noe du bare må gjøre. En perfekt løsning for dem som ikke ønsker å ta en bachelor, avslutter hun.

Ein kvinneleg student smilar til kameraet